15 definiții pentru boiștean

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BOIȘTEAN, boișteni, s. m. Pește de 8-12 cm cu spinarea și părțile laterale de culoare verde-închis, cu pete și puncte întunecate, alb pe burtă, care trăiește în apele din zona de munte și de coline (Phoxinus phoxinus). [Pr.: bo-iș-] – Boiște + suf. -ean.

BOIȘTEAN, boișteni, s. m. Pește de 8-12 cm cu spinarea și părțile laterale de culoare verde-închis, cu pete și puncte întunecate, alb pe burtă, care trăiește în apele din zona de munte și de coline (Phoxinus phoxinus). [Pr.: bo-iș-] – Boiște + suf. -ean.

boiștean sm [At: ANTIPA, F. I., 190 / V: bioeș / P: bo-iș~ / Pl: ~eni / E: boiște + -ean] 1 Pește de 8-12 cm, cu spinarea și părțile laterale verde-închis, cu pete și puncte întunecate, alb pe burtă, care trăiește în apele de munte Si: boeț, boianior, boisă, boiscar, boișcă, boișt, bolfac, crai, crăiesc, crăiește, crăieț, dascăli, foeț, jăete, leancar, pește crăiesc, pește de bătaie, peștele-doamnei, pichic, pitic roșior, roșiuță, scrofiță, verdete, verzișoară, rai boiștiu {Phoxinus phoxinus). 2 Pui de pește.

boiștean s.m. (iht.) Pește mic, de 8-12 cm cu spinarea și părțile laterale de culoare verde-închis, cu pete și puncte întunecate, cu burta de culoare albă-argintie, care trăiește în apele din zona de munte și de coline (Phoxinusphoxinus). • sil. bo-iș-. pl. -teni. /boiște + -ean.

BOIȘTEAN, boișteni, s. m. Pește mic, foarte lacom, care trăiește în apele de munte; are formă cilindrică, spatele cafeniu sau verzui și burta albă (Phoxinus phoxinus). Felurite feluri de pești... Iată boișteni, zvîrlugi și porcușori, buni de un borș. SADOVEANU, N. F. 29. Într-o clipă masa fu gata: cîteva foi late și rotunde de podbal cu zglăvoace și boișteni uscați pe vatră. HOGAȘ, M. N. 140. – Pronunțat: bo-iș-.

BOIȘTEAN, boișteni, s. m. Pește mic cu spatele cafeniu sau verde și burta albă, care trăiește în apele de munte (Phoxinus phoxinus). [Pr.: bo-iș-] – Din boiște + suf. -ean.

BOIȘTEAN ~eni m. Pește dulcicol, de talie mică, având spatele și laturile de culoare verde-închisă și pântecele alb-argintiu. [Sil. bo-iș-] /boiște + suf. ~an

boișteán m., pl. eni (d. boiște). Nord. Un fel de obleț de munte (phoxinus levis saŭ cyprinus phoxinus) numit și verdete (vest) și iac (Stam).

BOIȘTE, BOIȘTEAN sm. Mold. 🐟 Peștișor de 8-10 cm. lungime, cu corpul aproape rotund ca un fus, acoperit cu solzișori de culoare verde-închisă; trăește prin pîraiele mai mari de la munte (Phoxinus laevis) (🖼 530) [vsl. bojište „loc de luptă”, de unde pr. anal. „locul unde se bat peștii” și apoi însuși numele peștelui].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

boiștean (desp. bo-iș-) s. m., pl. boișteni

boiștean (bo-iș-) s. m., pl. boișteni

boiștean s. m. (sil. bo-iș-), pl. boișteni

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BOIȘTEAN s. (IHT.;Phoxinus phoxinus) (reg.) boiște, borfete, crai, crăieș, crăiete, crăieț, pitic, roșioară, roșior, sular, verdete, verzișoară, pește-crăiesc, pește-de-bătaie, peștele-doamnei, (prin Ban.) scrofiță.

BOIȘTEAN s. (IHT.; Phoxinus phoxinus) (reg.) boiște, borfete, crai, crăieș, crăiete, crăieț, pitic, roșioară, roșior, sular, verdete, verzișoară, pește-crăiesc, pește-de-bătaie, peștele-doamnei, (prin Ban.) scrofiță.

Intrare: boiștean
  • silabație: bo-iș-tean info
substantiv masculin (M20)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • boiștean
  • boișteanul
  • boișteanu‑
plural
  • boișteni
  • boiștenii
genitiv-dativ singular
  • boiștean
  • boișteanului
plural
  • boișteni
  • boiștenilor
vocativ singular
plural
boieștean
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

boiștean, boiștenisubstantiv masculin

  • 1. Pește de 8-12 cm cu spinarea și părțile laterale de culoare verde-închis, cu pete și puncte întunecate, alb pe burtă, care trăiește în apele din zona de munte și de coline (Phoxinus phoxinus). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Felurite feluri de pești... Iată boișteni, zvîrlugi și porcușori, buni de un borș. SADOVEANU, N. F. 29. DLRLC
    • format_quote Într-o clipă masa fu gata: cîteva foi late și rotunde de podbal cu zglăvoace și boișteni uscați pe vatră. HOGAȘ, M. N. 140. DLRLC
etimologie:
  • Boiște + sufix -ean. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.