14 definiții pentru batardou

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BATARDOU, batardouri, s. n. Dig, baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații de poduri etc. spre a seca terenul pe care se fac aceste lucrări; p. ext. spațiul astfel delimitat. – Din fr. batardeau.

batardou sn [At: DEX2 / Pl: ~ri / E: fr batardeau] 1 Dig provizoriu așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații de poduri etc. pentru a seca terenul pe care se fac aceste lucrări. 2 (Pex) Spațiul astfel determinat.

batardóu s.n. (hidrotehn.) Împrejmuire etanșă, executată în mijlocul unei ape, în interiorul căreia, după evacuarea apei, se execută diverse lucrări de fundații, de reparații de poduri etc. ◆ Ext. Spațiul astfel delimitat. • pl. -uri. /<fr. batardeau.

BATARDOU, batardouri, s. n. Dig, baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații etc. spre a seca terenul pe care se fac aceste lucrări; p. ext. spațiul astfel delimitat. – Din fr. batardeau.

BATARDOU, batardouri, s. n. Incintă alcătuită din, pereți de lemn, de oțel sau de beton armat, care se construiește în apă și în care, prin scoaterea apei, se obține un spațiu uscat în interiorul căruia se pot executa, săpături și zidării pentru fundații de poduri etc.

BATARDOU, batardouri, s. n. Incintă construită în apă în interiorul căreia, după evacuarea apei, se execută lucrări pentru fundații de poduri etc. – Fr. bîtardeau.

BATARDOU s.n. Incintă din lemn, din oțel sau din beton, construită sub apă, în care se pot executa săpături și alte lucrări la poduri etc. după scoaterea apei din ea. ♦ Dig provizoriu construit pentru a opri sau a abate apele unui rîu în vederea efectuării unor construcții în albia lui. [Pl. -uri. / < fr. batardeau].

BATARDOU s. n. construcție provizorie, dig din lemn, oțel sau beton pentru împiedicarea pătrunderii apei într-o zonă de lucru. (< fr. batardeau)

BATARDOU ~ri n. 1) Construcție hidrotehnică subacvatică, având forma unei incinte cu pereți etanși, care, fiind evacuată de apă, permite executarea în interiorul ei a unor lucrări. 2) Dig provizoriu construit pe un râu pentru a opri sau a abate apele, în vederea efectuării în albie a unor lucrări de construcție. /<fr. bâtardeau

dig-batardou s. n. Tip de dig care închide sau abate apa ◊ Digul-batardou care va separa, în albia Dunării, incinta destinată construcției centralelor electrice și a barajului deversor, obiective componente ale Sistemului hidroenergetic și de navigație «Porțile de Fier II», a intrat în etapa finală de execuție.” Sc. 16 XI 78 p. 1. ◊ „Pe șantierele sistemului hidroenergetic și de navigație «Porțile de Fier II» constructorii au repurtat un nou și semnificativ succes: închiderea digului-batardou. R.l. 9 VI 79 p. 3 (din dig + batardou)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

batardou s. n., art. batardoul; pl. batardouri

batardou s. n., art. batardoul; pl. batardouri

batardou s. n., art. batardoul; pl. batardouri

Intrare: batardou
substantiv neutru (N52)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • batardou
  • batardoul
  • batardou‑
plural
  • batardouri
  • batardourile
genitiv-dativ singular
  • batardou
  • batardoului
plural
  • batardouri
  • batardourilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

batardou, batardourisubstantiv neutru

  • 1. Dig, baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații de poduri etc. spre a seca terenul pe care se fac aceste lucrări. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.