15 definiții pentru mortar

din care

Explicative DEX

MORTAR, mortare, s. n. Material de construcție constituit dintr-un amestec de var, nisip, apă, ciment sau ipsos etc., care se folosește ca element de legătură între materiale de construcție solide. – Din lat. mortarium.

MORTAR, mortare, s. n. Material de construcție constituit dintr-un amestec de var, nisip, apă, ciment sau ipsos etc., care se folosește ca element de legătură între materiale de construcție solide. – Din lat. mortarium.

mortar1 sn [At: HEM 2887 / Pl: ~e / E: lat mortarium] 1 Material de construcție în stare fluidă sau sub formă de pastă, constituit dintr-un amestec de liant, material granular și apă, care se solidifică prin întărirea liantului și care este folosit pentru legarea, fixarea, acoperirea etc. elementelor de construcție. 2 (Reg) Pământ muiat cu apă și amestecat cu paie sau cu pleavă, utilizat la tencuit Vz lut. 3 (Sst) Vas în care se pisează grăunțe.

MORTAR s. n. Material de construcție alcătuit dintr-un amestec de var, ciment, nisip și apă, întrebuințat pentru ă lega elementele unei zidării sau la tencuit; (regional) maltăr.

MORTAR s.n. Amestec de var, de ciment, de nisip și de apă, folosit ca material de legătură în zidărie. [< lat. mortarium].

MORTAR s. n. amestec de var, ciment, nisip și apă, liant în zidărie. (< lat. mortarium)

MORTAR ~e n. Material în formă de pastă, pregătit dintr-un amestec de ciment, nisip, var și apă, folosit ca element de legătură între cărămizile unei construcții sau pentru tencuit. /<lat. mortarium

*mortár n., pl. e și urĭ (lat. mortarium. V. mortier). Tencuĭală.

Ortografice DOOM

mortar s. n., pl. mortare

mortar s. n., pl. mortare

mortar s. n., pl. mortare

Etimologice

mortar (-ruri), s. n. – Material de construcție. Lat. mortarium (sec. XIX). E dubletul lui mortier, s. n. (piesă de artilerie), din fr. mortier și al lui mojar, v. mai sus.

Sinonime

MORTAR s. (CONSTR.) (reg.) maltăr, (Transilv.) păpălașcă, (prin Mold.) șpriț.

MORTAR s. (CONSTR.) (reg.) maltăr, (Transilv.) păpălașcă, (prin Mold.) șpriț.

Tezaur

MORTAR1 s. n. 1. Material de construcție în stare fluidă sau sub formă de pastă, constituit dintr-un amestec de liant, material granular și apă, care se solidifică prin întărirea liantului și care este folosit pentru legarea, fixarea, acoperirea etc. elementelor de construcție. Cf. HEM 2 887, CV 1949, nr. 7, 31. Întreba zidarii dacă au mortar. V. ROM. octombrie 1954, 125. Cărămizile pune-le mai rărit, uite așa, și toarnă mortar mult între ele. CĂLINESCU, S. 343. Cantitatea de apă necesară unui mortar depinde de plasticitatea cerută acestuia. LTR2. Să se extindă transportul mortarelor. . . cu ajutorul pompelor. SCÎNTEIA, 1960, nr. 4 840. Mortarul se solidifică prin întărirea liantului, datorită unor fenomene fizice . . . sau chimice. DER. ♦ (Regional) Pămînt muiat cu apă și amestecat cu paie sau cu pleavă, întrebuințat la tencuit. V. l u t. (Argetoaia-Strehaia). CHEST. II 86/32. 2. (Suspect, sens etimologic) Vas în care se pisează grăunțe. Cf. LM. – Pl.: mortare. – Din lat. mortarium.

MORTAR2 s. m. v. mortier.

Intrare: mortar
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mortar
  • mortarul
  • mortaru‑
plural
  • mortare
  • mortarele
genitiv-dativ singular
  • mortar
  • mortarului
plural
  • mortare
  • mortarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mortar, mortaresubstantiv neutru

  • 1. Material de construcție constituit dintr-un amestec de var, nisip, apă, ciment sau ipsos etc., care se folosește ca element de legătură între materiale de construcție solide. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: maltăr
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.