Cuvântul zilei, 4 martie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
strigă
imagine © Andrea Homorodean

STRIGĂ, strigi, s. f. 1. (În superstiții) Ființă imaginară închipuită ca o femeie care chinuiește copiii mici, ia mana de la vaci etc. 2. Pasăre răpitoare de noapte, de culoare galbenă-roșcată, cu pete brun-închis, care se hrănește mai ales cu șoareci (Tyto alba guttata). 3. Fluture mare cu pete albe pe aripi, asemănătoare cu un cap de mort, care zboară numai în amurg și care, când este prins, scoate un zgomot ascuțit ca un strigăt; cap-de-mort (Acherontia atropos).Lat. striga.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 4 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: convulsie

S-a născut în 1948 cîntărețul și compozitorul galez Michael Barratt, cunoscut sub numele de scenă Shakin' Stevens.
iconița cuvântului zilei

2022: parament

În 1988 a fost inaugurată Piramida de la Luvru. Este o structură metalică ce marchează intrarea principală în muzeu și susține un parament de sticlă de 21,64 metri.
iconița cuvântului zilei

2021: expulza

În 2018 Rusia i-a otrăvit pe Serghei și Iulia Skripal cu Noviciok, un gaz iritant dezvoltat pentru a evita alte substanțe cuprinse în Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice. Au urmat tensiuni diplomatice soldate cu expulzarea a peste 300 de diplomați ruși, britanici, americani și de alte naționalități.
iconița cuvântului zilei

2020: barifonie

S-a născut în 1951 Chris Rea, cântăreț britanic, cunoscut pentru vocea sa groasă și aspră. Rea a vândut peste 30 de milioane de discuri la nivel mondial.
iconița cuvântului zilei

2019: lapidar

S-a născut în 1948 scriitorul american James Ellroy. Una din trasăturile caracteristice ale prozei sale este asa-numitul stil telegrafic, rezultat din omiterea unor cuvinte sau sintagme.